A folyékony üzemanyagok, kenőolajok, adalékok, fagyállók, hígítók, denaturált szesz, szárított dohány és egyéb áfa- és jövedékiadó-elszámolást érintő termékek köre a SENT megfigyelő rendszer bejelentési kötelezettsége alá tartozik!

 

Mi a SENT rendszer?

A hazai EKÁER lengyelországi megfelelője, amelyet 2017 tavasza óta törvény szabályoz, a közúti áruforgalomban a legnagyobb állami bevétel hiányt okozó tételei miatt lépett életbe.  Az illetékes lengyel minisztérium számításai szerint a következő 10 évben a rendszer 6,5 milliárd zloty többletbevételt hozhat a költségvetés számára.

Hogyan működik a SENT?

A magyar EKÁER számhoz hasonlóan itt is egy referenciaszám megkérése a feladat, amely 10 napig érvényes SMS-ben, e-mailen vagy kinyomtatott formában.

Az ügyintézés oldala az Országos Adófelügyelet (Krajowa Administracja Skarbowa – KAS) által vezetett PUESC felületén érhető el, SENT megnevezésű tele-informatikai rendszeren keresztül. Az ügyfelekhez tartozó minden egyes internetes bejelentés itt sorakozik, amely adatszolgáltatója az áru belföldi feladója vagy belföldi átvevője.

Figyelem! Fontos eltérés a magyar rendszerhez képest!

A bejelentési kötelezettség a Lengyelországból és Lengyelországba irányuló fuvarok MELLETT a tranzitszállításokra is vonatkozik! A külföldi szállítmányozók számára annyiban egyszerűbb az adminisztráció, hogy az elektronikus aláírást és a teljes körű regisztrációt nem követeli meg a rendszer.

A bejelentési köztelezettség alól kivételt képező áruk a zárjeggyel ellátott, egyedi kiszerelésű termékek, az 500kg/l –nál kisebb tételek és a postai küldemények, és katonai, nemzetközi szervezetek céljára és /vagy járműveivel végzett szállítások.

Mi a mulasztás és téves adatbejelentés következménye a SENT-ben?

A bármelyik fél általi bejelentés hiánya vagy valótlan adatok megadása esetén pénzbüntetés szabható ki, amely a szállítmány értékének 46%-a, de minimum 20 000 zloty, és a jármű és/vagy csak a rakomány lefoglalható.

Amennyiben a rakomány fajtája, mennyisége, tömege, térfogata nem felel meg a bejelentett adatoknak, vagy emelt kockázatúnak minősül, a jármű vámzárral látható el.

Gépjármű vezető felelőssége?

A gépkocsivezető referenciaszám nélkül nem indulhat el, ez saját felelőssége, ellenkező esetben 5000-7500 zloty pénzbüntetéssel sújtható. A közúti áruszállítmányozás SENT bejelentésének ellenőrzést a rendőrség, a közlekedési felügyelet (ITD), és a vám- és határőrség végzik.