Légi szállítmányozás

A légi szállítmányozás a szállítmányozásnak azon ágazata, amikor az árutovábbításhoz légi közlekedési eszközöket vesznek igénybe. Ez a leggyorsabb szállítási mód.

légi szállítmányozás

 

 

Azonban mivel a légi szállítmányozás a legköltségesebb az összes szállítási mód közül, a leggyakrabban kis méretű és nagy értékű áruk szállításánál alkalmazzál, mikor a küldeményt rövid szállítási határidővel, nagy távolságra lévő helyre kell eljuttatni. Nagy előnye, hogy gyors, biztonságos, a szállítmány jól nyomon követhető, és nem igényel különleges csomagolást, hiszen az árumozgatás speciális gépekkel történik. Hátránya viszont, hogy bizonyos veszélyes anyagokat nem lehet repülőn szállítani, valamint, hogy az áruk szállításához közúti szállítást is végezni kell a reptérre való beszállításhoz és a címzetthez való kiszállításhoz.

A légi szállítmányozást az erre szakosodott légitársaságok végzik.

A légi fuvarozási szerződés a fuvarlevél kiállításával jön létre. A légi fuvarlevelet – Air Waybill – a légitársaság készíti el az érvényben lévő IATA (Nemzetközi Légi Fuvarozási Szövetség) szabályozás alapján, angolul. Az árut egy eredeti példány kíséri, ami a címzetthez az áruval együtt jut el.

Légi szállítmányozásnál a fuvardíjat az indulási repülőtéren megállapított méret és súly alapján számolják ki.
A légi járatok is előre meghatározott menetrend szerint közlekednek.

Az utasszállító repülőgépek poggyászterében is szállítanak árut, de persze vannak kizárólag árufuvarozást bonyolító gépek is.

Magyarországon Budapesten, Debrecenben és Sármelléken van nemzetközi kereskedelmi áruforgalomban résztvevő légi kikötő.

Ajánlatkérés


    Adatvédelmi szabályzat és Ügyféladatok kezelése - Ajánlatadás tájékoztatók elfogadása*