Bizonyára Ön is tudja, hogy 2015. január 1-el bevezetésre került az Elektronikus Közúti Áruforgalom- Ellenőrző Rendszer.

Részletekért olvassa el cikkünket!

 

FONTOS VÁLTOZÁSOK AZ EKÁER-REL KAPCSOLATBAN

Bizonyára Ön is tudja, hogy 2015. január 1-el bevezetésre került az Elektronikus Közúti Áruforgalom- Ellenőrző Rendszer.

Az EKÁER célja többek között a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése, az áruforgalom átláthatóságának növelése, a gyakran emberi egészséget is veszélyeztető élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kizárása és természetesen az ÁFA csalások kiszűrése.

Az rendszerrel nyomon követhetővé vált az áruk tényleges forgalma, hiszen a szállítással kapcsolatos adatokat a központi elektronikus rendszerben még a fuvarozás előtt kell rögzíteni. Ezen adatok egy része (termék tömege, értéke, a szállító gépjármű rendszáma) a szállítmány megérkezéséig módosítható.

Újabb fontos időpont következik az EKÁER életében. Június elsejétől új szakaszok lépnek hatályba a szabályozó rendeletben (2/2015-ös NGM rendelet 15.§ (4)-(6) bekezdései). Emiatt a felhasználói felület is jelentős változásokon megy keresztül, amelyről részletesebben a www.ekaer.hu címen tájékozódhat.

A LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOK, AMELYEK A GYŰJTŐFUVAROKAT IS ÉRINTIK:

Június elejétől akkor is meg kell állapítani EKÁER számot, ha egy gépjárművel:

  • egy feladó több felrakodási címéről,
  • egy címzett több kirakodási (átvételi) címére történik a közúti fuvarozás.

Több felrakodási cím (egy feladó és egy címzett) esetén

  • az Európai Unió más tagállamából belföldi kirakodási (átvételi) címre történő közúti fuvarozás esetén kizárólag a sorban utolsó felrakodási címet kell bejelenteni,
  • belföldi feladási címről belföldi vagy az Európai Unió más tagállamában található kirakodási (átvételi) címre történő közúti fuvarozás esetén valamennyi felrakodási címet be kell jelenteni.

Több kirakodási cím (egy feladó és egy címzett) esetén

  • belföldről az Európai Unió más tagállamában található kirakodási (átvételi) címre történő közúti fuvarozás esetén kizárólag a sorban első kirakodási (átvételi) címet kell bejelenteni,
  • az Európai Unió más tagállamából vagy belföldi feladási címről belföldi kirakodási (átvételi) címre történő közúti fuvarozás esetén valamennyi kirakodási (átvételi) címet be kell jelenteni.

Ne feledje, amennyiben uniós tagállamból Magyarországra érkezik az áru, úgy a bejelentési kötelezettség a címzettet terheli, míg ha Magyarországról tart az áru kifelé, az Unió valamely tagállamába, akkor a feladót.

Az EKÁER számot ne felejtse el átadni a fuvarozást szervező, vagy végzők számára, hiszen az esetleges közúti ellenőrzés során ezt az azonosítót is be kell mutatnia a hatóságnak.