A szállítási formák közül a tengeri tekinthető a legolcsóbbnak és azoknak is kiváló megoldás, akik nagyobb mennyiségű árut szeretnének eljuttatni a célállomásra. Hátránya, hogy lassú, jellemzően hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat, míg a rakomány célba ér. Ráadásul sérülhetnek is a feladott termékek, főleg akkor, ha egy konténerbe több vállalkozás szállítmánya kerül.

A tengerre feladott portrékák nyomon követése egyáltalán nem egyszerű feladat. Habár a legnagyobb szállítmányozó cégek igyekeznek egyre jobb minőségben szolgáltatni, a feladó és a vevő érdeke is, hogy pontosan tudják, merre jár éppen a tulajdonuk. Az egyik leginnovatívabb megoldás, amit szállításkor alkalmaznak, a GPS nyomkövető rendszerek használata.

tengeri szállítmányozás

De mi is pontosan a GPS nyomkövetés és milyen előnyökkel jár?

A GPS egy olyan navigációs rendszer, amely a Föld körül keringő műholdakból áll. Ezek az űrbéli eszközök jeleket küldenek, amelyeket a GPS készülékek – például, mint a nyomkövetők – képesek befogni és kiszámolni a pontos helyzetét a Földön.

A GPS nyomkövetés lehetővé teszi a hajók, konténerek és a rajtuk lévő áruk valós idejű helyzetmeghatározását bárhonnan, bármikor. Ez a pontosság és átláthatóság nagyban hozzájárul a szállítmányozási folyamatok optimalizálásához. Mindez segít megakadályozni a lopást, vagy azt, hogy a termékek véletlenül eltűnjenek.

Vásárlói oldalon szintén jelentős előnye van, ha a rakomány nyomon van követve, ugyanis a vevő végig tudja kísérni a megrendelt áru útvonalát.

A GPS nyomkövetés tehát fontos szerepet játszik a tengeri szállítmányozásban, növeli a hatékonyságot, csökkentheti a költségeket, és támogatja a vállalkozásokat abban, hogy jobb szolgáltatást nyújtsanak ügyfeleiknek. Ahogy a technológia tovább fejlődik, várhatóan egyre fontosabb szerepet fog játszani a szállítmányozásban és a globális kereskedelemben.