A nemzetközi kereskedelem világában 2024 gyökeres változásokat hozott. Az év elejétől életbe lépett új vámkezelési szabályok alapjaiban formálták át az exportőrök és importőrök mindennapjait, miközben a szállítmányozási folyamatok is jelentős átalakuláson mentek keresztül.

légi szállítmányozás

Az egyik legszembetűnőbb újítás a vámmentességi értékhatárok szigorítása volt. A korábbi években megszokott gyakorlat gyökeresen megváltozott, ami különösen az online kereskedelemben tevékenykedő vállalkozásokat érintette érzékenyen. Az új szabályozás értelmében a külföldről érkező csomagok vámkezelése szigorodott, függetlenül azok értékétől.

Ez a lépés elsősorban a kisebb értékű termékek kereskedelmét befolyásolta. A fogyasztók szembesültek azzal, hogy még az apróbb, korábban vámmentesen beérkező árucikkek után is többletköltségeket kellett fizetniük. Ez természetesen nem maradt hatás nélkül a vásárlási szokásokra sem, hiszen sokan átértékelték külföldi beszerzéseiket. A vállalkozásoknak talán még nagyobb kihívást jelentett az elektronikus vámügyintézés rendszerének teljes megújulása. A régi, jól ismert folyamatok helyét egy modernebb, de kezdetben sokak számára bonyolultnak tűnő rendszer vette át. Ez nem csak a vámügynökök, de a cégek pénzügyi és logisztikai szakembereinek is tanulási időszakot tett szükségessé.

Az új rendszer bevezetése nem volt zökkenőmentes. Kezdetben több vállalkozás is nehézségekbe ütközött, ami átmeneti fennakadásokat okozott a szállítmányozásban. A hatóságok ugyan igyekeztek segítséget nyújtani az átállásban, ám ez nem mindig bizonyult elegendőnek a problémák azonnali áthidalására.

Az év során az is világossá vált, hogy az Európai Unió további szigorításokat fontolgat. A tervek között szerepel a jelenleg érvényben lévő vámmentességi küszöb teljes eltörlése, ami különösen az Unión kívüli országokból, főként Kínából érkező online rendeléseket érintheti. Ez a lépés elsősorban az olcsó termékeket kínáló platformok térnyerését hivatott fékezni.

A szakértők szerint ez a változás, amennyiben megvalósul, jelentősen átrajzolhatja az e-kereskedelem térképét. Az eddig rendkívül kedvező áron kínált termékek drágulása várható, ami egyes vélemények szerint segítheti az európai gyártók és kereskedők versenyképességének javulását.

Sok szállítmányozási cég számára az új szabályok alkalmazása komoly kihívást jelentett. A megnövekedett adminisztrációs terhek és a szigorúbb ellenőrzések miatt a csomagok feldolgozási ideje megnőtt, ami a szállítási határidők kitolódásához vezetett. Ez főleg az év első hónapjaiban okozott fennakadásokat, mire a folyamatok optimalizálása megtörtént. Az importőrök és exportőrök kénytelenek voltak felülvizsgálni stratégiáikat. Többen úgy döntöttek, hogy nagyobb készleteket halmoznak fel, ezzel csökkentve a gyakori, kisebb tételű szállítmányok számát. Mások új beszállítókat kerestek az Európai Unión belül, elkerülve a bonyolultabb vámkezelési eljárásokat.

A változások negatív következményekkel jártak, mert az új rendszer bevezetése hosszú távon hozzájárulhat a kereskedelem átláthatóbbá tételéhez és a tisztességtelen piaci gyakorlatok visszaszorításához. Emellett ösztönözheti az innovációt a logisztikai szektorban, ahol már most megjelentek olyan új technológiai megoldások, amelyek segítik a cégeket az új követelményeknek való megfelelésben.

A jövőre nézve várható, hogy további finomhangolások történnek majd a szabályozásban. Az Európai Unió döntéshozói figyelemmel kísérik a bevezetett intézkedések hatásait, és szükség esetén korrekciókra is sor kerülhet. A vállalatoknak ezért továbbra is rugalmasnak kell maradniuk, és késznek kell lenniük az esetleges újabb változásokhoz való alkalmazkodásra.