Újabb változások az EKÁER-ben augusztustól

Kedves Olvasónk, az EKÁER rendszer bevezetése óta folyamatosan változik, egyre gyakorlatiasabb, fejlettebb, nyomonkövethetőbb lesz vele a közúti fuvarozás. Hamarosan, 2016. augusztus 1-el 3 újabb fontos változás lép életbe.

Ezekről szeretném Önt most tájékoztatni, hogy a közúti fuvarozás során ne érje kellemetlenség a vállalkozását, kollégáit. 

A 3 újonnan életbe lépő szabály az alábbiakra vonatkozik:

  1. szankciók a bejelentett mennyiségnél kevesebb áru fuvarozása esetén is
  2. hatósági zárak kezelésére
  3. kibővíti az adat bejelentési kötelezettséget a nem kockázatos termékeket szállító, nem útdíj köteles, megrakottan 3,5 tonnánál nehezebb, gépjárművekre is

Nézzük részletesen a változásokat:

  1. Bírságot szabhatnak ki a bejelentettnél kevesebb áru fuvarozása esetén is

Jelentős változás az Adózás Rendjéről Szóló törvényben (Art.), hogy a NAV ellenőrzés során a korábbi gyakorlattal szemben most már a megállapított valótlan adattartalmú bejelentést abban az esetben is szankcionálni fogja, ha a bejelentett mennyiségnél kevesebb a fuvarozott termék mennyisége. Ebben az esetben a bejelentett és a ténylegesen fuvarozott áru értékének 40%-áig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki!

  1. Hatósági zárak kezelése

A változások érintik a NAV által felhelyezett hatósági zárak eredeti állapotban történő megőrzésére vonatkozó szabályozást is. Az itt leírtak be nem tartását a hatóság magánszemély esetén 200.000 és 500.000 Ft, magánszemélynek nem minősülő fuvarozó esetén pedig 500.000 és 1.000.000 Ft bírsággal szankcionálhatja a hatóság. Az új szabályozás szerint a fuvareszközt a hatóság visszatarthatja, amennyiben a bírság megfizetésére kötelezett alany nem rendelkezik magyar adószámmal, adóazonosító jellel, és székhelye/lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye nem Magyarországon van.

  1. Kibővül a bejelentési kötelezettek köre augusztus 1-jétől:

További jelentős változás az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) szövegében az a kitétel is, amely a 22/E §-t bővíti ki azzal, hogy az Útdíjköteles gépjárművel végzett szövegrész helyébe az Útdíjköteles gépjárművel, továbbá a 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművel végzett szöveg kerül (ez a már korábban többször emlegetett kishaszongépjárműves módosítás). Ezzel a törvénymódosítással az EKÁER-kötelezettséget a jogalkotó kiterjeszti a nem kockázatos termékek nem útdíjköteles járművel történő fuvarozási eseteire is, amennyiben a megrakott gépjármű tömege a 3,5 tonnát meghaladja.

A fenti változások életbelépése után szigorúbb ellenőrzésekre számíthatunk, ezért fontos hogy Ön is tisztában legyen a hatályos jogszabályokkal. Amennyiben többet szeretne tudni az EKÁER rendszerről kattintson ide, és olvassa el korábbi cikkünket a témáról.  

Közúti szállítmánya van? Szeretné, ha a rakomány biztonságban, és adminisztráció szempontjából is megnyugtatóan érkezne meg a célba? Kérje testre szabott ajánlatunkat Lakatos Mátétól az info@ferrara2006.com címen, vagy a +36 23 804 708-as telefonszámon.